Povestea

Dincolo de definiția din DEX, caricatura este o artă a ironiei și autoironiei benigne, oricât de înțepătoare ar fi. Asta prin simplul fapt că rolul ei este unul creativ, nu distructiv. Iar efectul, unul pozitiv. Râsul face bine la sănătate. Mulți dintre muzii și muzele mele cu simțul umorului îmi spun, înainte de a-i desena: „Sunt eu caricatură deja, ce-mi mai faci?”. Ei bine, întotdeauna poate fi și mai amuzant! Caricatura nu urmărește să fie răutăcioasă fără a provoca zâmbete, nu vrea să distrugă, ci să creeze. Cel puțin un zâmbet pe chipul cuiva. Dacă ți s-a luminat fața după ce-ai văzut rezultatul, înseamnă că mi-am făcut bine treaba. Dacă ceilalți au râs, la fel. Nu te impacienta, le va veni și lor rândul! Pe prima pagină vorbeam serios: cei care înțeleg caricatura și se bucură de ea sunt oameni cu simțul umorului. Iar umorul face casă bună cu inteligența.

18921700_10209606657826748_4772309884176500044_n

Tatiana Hagiescu de la ProFM și caricatura ei, făcută în timp ce prezenta știrile. Invitație la emisiunea După-amiaza blană din 1 iunie 2017

Sunt Liana Oprea și în școala generală toți colegii voiau să facă de serviciu pe școală în echipă cu mine, fiindcă în răstimpul dintre importantele (și singurele) datorii de a suna clopoțelul de pauză, stăteau pe rând la desenat. Într-o tabără, niște copii mai mari, dintr-a opta, m-au pus să desenez un bărbat în pielea goală. N-am știut ce să-i pun acolo, dar n-am cedat partida și am desenat ceva din imaginație. S-au tăvălit de râs, cred că jumătate de mine și jumătate de desen.

IMG-20170612-WA0001

În studioul AgroTV, iunie 2017, alături de prezentator, producătoare și regizorul spaniol Jesus del Cerro

Mai târziu am mers la facultate, apoi, mult mai târziu, am început să cunosc oamenii. Și mai târziu, am început să mă cunosc pe mine. Am călătorit ani de zile pe trei continente, am publicat, am căutat. Cumva, din toate acestea și cu ghidajul unui bun prieten, cunoscutul caricaturist Adrian Bighei, s-a născut pasiunea pentru caricatură. Arta de a privi oamenii și a le găsi și reda sâmburele de veselie, de copilărie. Până acum nu s-a supărat nimeni care, de pildă, avea urechile mai mari și eu i le-am făcut cât ale lui Jumbo (deși cazul e rar, sunt alte componente faciale mai ofertante). Dimpotrivă. Și-apoi, ia uitați-vă ce gură mare, ce dinți strâmbi, ce nas borcănat și ce motocicletă mică-mică mi-a desenat Bighi! Și ce, n-am ieșit frumoasă?

artist caricaturist Liana Oprea

Liana Oprea în viziunea lui Adrian Bighei

Vă aștept cu drag la desenat.

Liana

P.S. Îmi plac motocicletele. Și pisicile. Conduc o motocicletă Honda Shadow, aka Heart of Gold, și sunt condusă de o mâță, care uneori pare să știe, alteori, nu, că o cheamă Pișcot.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s